Lördagskväll, Trav, Tovor & Tänder

Nu ska jag mysa ner mig o soffan med Fille :) Abbe kom 4 idag på V75! Vilket var jätte roligt :)
Samt att vi både åt och drack gott i restaurangen.

Imorgon blir det jobb igen, 14-21.15 på demensen! :)

Så det får fortsätta att vara lite tunt här i bloggen ett tag till, men på måndag lovar jag att vi ska hitta på något roligt.

Förövrig så har jag ägnat tid till något mindre roligt, nämligen reda ut tovor bakom Ensos öron. Suck!
Brukar alltid borsta noga och det inte blivit något hitills. Men dels så är det ju mkt mer päls nu och så kör han ju ner huvudet i snön hela tiden så att det bli blött/torrt om vartannat samt att man får torka honom (läs rufsa) om man inte vill ha snöklumpar överallt inne..


Tänderna vill inte lossna något de heller, SUCK! Så jag ska ringa till veterinären den här veckan som kommer någon dag och försöka boka tid till nästa vecka, då pappa är hemma på dagarna så han får vara chafför, åh jag måste skaffa egen bil!

HELG!

äntligen nyduschad efter ännu en dags jobb. Trevligt!
Nu blir det mys med älskling och laddning inför morgnondagen. :)

Raskompendium here i go! ;D

ÄNTLIGEN fanns det i min brevlåda idag när jag kom hem! :)
Nu blir det mkt rolig läsning. Men egentligen alla dessa vinkar? att man orkar bråka om små grader hit eller dit. Men jag fick iallafall syn på en bild på en hund som var kohasig. Så då finns det uttrycket verkligen. huh.  & det fanns en del riktigt snygga skuggade soblar, ujujuj, Enso så ska du bli när du blir stor! ;D

äh, jag älskar dig ändå, men det vore ett plus! ;D





sista bilden, är på en kohasig hund. så då vet vi att det finns ;p Fast sådär mkt kohasig är INTE Enso iallafall :)

Snöoväder!

urschursh, NU räcker det! Speciellt när man har jobbat hela dagen och behövt skrapa bilen mellan varje pensionär man besökt.  + att man knappt ser trafiken för alla snövallar + att det är snorhalt + att de inte hinner med att ploga + att min hund inte lärt sig lyfta på benet utan måste ligga på mage bakom en snödriva för att tömma sin blåsa+ att jaag måste ha snö upp till knäna när jag plockar skit. ;D Menmen, Jag älskar snön. Bara de hann med snöröjningen. Hoppas att de fått ordning på det tills imorgonkväll då jag ska jobba kväll och slira omkring.

Nu har jag äntligen satt ner rumpan, efter att ha jobbat kväll igår och blivit sen hem. Hopp i sängen, sedan upp för att börja sju idag. kom hem vid halv fem, sedan ut med Enso. :) mamma följde med och vi vandrade som snögubbar med en studsboll. MYSIGT!



Grenar är gott!










Kvällsjobb

Har jag ikväll, och innan det ska jag laga mat och fixa! :)
Men nu ska jag se om jag hittar något roligt att titta på sen ska jag sätta mig tillrätta och försöka gosa och borsta lite på bushunden. Som säkert vill ligga still och bli ompysslad nu när energin flödar i hans kropp. Men vi kan ju hoppas iallafall! :)


Rosenbröd

Är otroligt gott & enkelt!
Men som vanligt när jag gör ngt så nöjer jag mig ju inte, utan måste göra dubbelt.
Men då räcker det lite längre!

enkel satts:
50g margarin el smör
5dl mjölk
50g jäst
1tsk salt
2tsk socker
ca1,3l vetemjöl
valmofrö till ganering


smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. värm upp till fingervarmt. smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och sedan övriga ingredienser. jäs degen 30min. dela degen i fyra och gör längder som du sedan delar i åtta. trilla runda bollar, klipp ett kryss i varje bulle och låt jäsa 20-30min. pensla med ägg och strö på valmofrö.


Hundkakor

5 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl krossad hundmat/levergodis/frolic eller dylikt (Jag använde mig av krossad hundmat.)
2 ägg
1 dl mjölk

Sedan är det bara att röra ihop allt,
Om degen blir för kletig så häll i lite mer mjöl, om den är för torr häll i lite mer mjölk.


Klicka sedan ut kakorna på en plåt (förslagsvis med hjälp av två skedar) i den storlek du vill ha.


Grädda i 200 grader tills kakorna är klara

(De fluffar upp sig endel i ugnen, värt att ha i åtanke när man klickar ut dem storleksmässigt)

 

Det blev ganska så mkt, detta är ungefär hälften. Resten fick hoppa in i frysen sålänge :)

Mums!


Banken

Nu sitter jag här och dricker vaniljte och äter nybakade rosenbröd som jag bakade igår. Ska snart hoppa in i duschen sen bege mig till banken och lämna in ett papper om lön. sådeså.

Igår var jag somsagt duktig, bakde både hundkakor och rosenbröd. mums! för både människa och hund. Ska lägga in bilder och recept senare! :)

Vackra väder!

Jag fullkomligt älskar vintern, iallfall när det är sådan här vinter. Massa av vit vacker snö, solen som skiner så att allt gnistrar otroligt vackert. Tack för att jag är ledig idag så att jag har kunnat gå ut och njuta, tillsammans med Enso! :) min lilla buse.

Nu på eftermiddagen när solen lyste som mest, så begav vi oss iväg mot skogen. Enso var helt tokig, värsta bus rycken hade han, for omkring som en raket och sedan kom rakt mot mig för att hoppa på mig flera gånger, hehe. tokunge! :)

Eftersom solen sken så vackert så tyckte jag att det var lite synd att gå in i skogen, inte för att den är så tät, men ändå. Så fanns det bilspår ut på gärdet, antar att någon åkt ut för att mata rådjuren. så Jag bestämde mig för att följa dem spåren en bit och sedan vika in i skogen för att komma in till då stigen som är ett varv i skogen. Men det var ju bara det att jag inte riktigt tänkte på hur djup snön är egentligen där den ligger orörd. Så det blev snö nästan upp till knät och så pulsa! an nog helt ärligt säga att jag var tröttare än enso när vi väl kom ut på stigen. Enso fick då även söka lite blodpudding i snön! :)

Men nu är vi inne i värmen, och jag har torra brallor på mig, och Enso ligger och sussar. Vad jag älskar att se denna buse sova. När han sover för att jag vet att han är trött för att han haft roligt. Vilket han definitivt haft idag. :) <3

















Skogspromenad a'la Mjölby

Vi har ju turen både Filip och jag, att Både hemma hos hans föräldrar och här finns det väldigt gott om bra ställen att promenera med Enso på. Och framförallt det viktigaste, det finns skogar. Igår eftermiddag så gick vi upp till Måndalsskogen och Enso fick springa lös och busa. åh, vad jag älskar att se denna vovve lycklig.


Enso hittade såklart en pinne som han busade omkring med. :)





Underbara morgonpromenader.

Har det varit i helgen, tillsammans med mina älsklingar.
Helt underbart att strosa på morgonen med någon att hålla i handen och en lurvig tuss som fladdrar omkring. Iof, så blev det inte så mkt hålla handen utan mer bus med Enso. :) men ändå, lika mysigt för det!

Filip vill ju kunna ha med Enso ut och springa när Enso blir stor.
Därför tränar han honom lite,lite i taget på att kunna "springa här" alltså springa (trava) i lagom takt bredvid utan att varesig hoppa och busa eller vilja stanna och lukta på någonting, eller springa fram till någon annan. & det går kalas bra!





lite skakiskai.


bus


mera bus


ännu mera bus, med favvo leksaken!


springerispring, hurtkillar ni ska bli.








Härliga land!

I lördags på dagen så var Filip, Erik , Enso och jag hos mormor&morfar. De ska ju som sagt flytta. Så det är ju bäst att plocka på sig lite grejer, haha. Skämt åsido. Men vi skulle åka och hämta lite grejer som vi skulle få. bla. så har jag fått en hel kaffeservis, som är från min gammelmormor och så har vi fått två cyklar. Sådeså.

Erik och Filip gick även en rejäl runda med Enso ute i snön. Vilket uppskattades :)









Tänder loss, lossna tänder!

Det är det projektet som vi håller på med för tillfället. Vilket inte är helt lätt. De sitter som sten.
Men jag får ge det lite tid till, så får jag höra av mig till veterinären igen i slutet av nästa vecka så  har vi gett dem en ärlig chans!

Just nu gnagar Enso för fullt på ett märgben i hopp om att de ska vicka sig lite lösa.

Kom igen, tänder lossna, tänder loss!!


Drömmen om Järvsöfaks


"Om den framgångsrike travhästen Järvsöfaks. Han har världsrekord på kort- och medeldistans och har vunnit 42 raka segrar."


Gick ju även på Tv idag. Så så mycket annat än trav har det inte blivit idag.
Så otroligt att En häst kan bli så bra, både otroligt vacker och otroligt duktig. Var nästan så man föll en tår när man såg det, sentimental som man är.





Här är en bild på Järvsöfaks, som Filips pappa tog igår.
För Järvsöfaks var även han på Åby igår, för att leda en defilering.

ABBE NETH VANN V75!!! ;D

OJOJOJ!


Vi är fortfarande i lite chock här hemma. För det var nämligen så att allas vår Abbe Neth vann V75 igår på Åby. Alltså hästen som Filips morfar fött upp & som Filips morfar och Filips pappa äger. Det var även hans debut i V75 igår, så det är ju extra stort! inte alla hästar som kommer med i V75 och definitivt inte alla som vinner. & extra roligt blir det ju när det är så här familjärt, som två ägare och som är uppfödd av dem själva och tränas på hemma plan på ett litet familjärt ställe.

Vi är som sagt fortfarande i lite chock status, 100,000 kr. Det är inte klokt.
Men det firades iallafall med Champanje och massa kärlek!

Och nästa vecka är det dags igen, då ska han vara med på V75 på Mantorp! ojojoj säger jag.
Vi får hoppas att hans formtopp håller i sig!


Här kommer lite bilder på Abbe som Filips pappa tog igår! :)





Trött!

Är bara förnamnet, haha. Det tar på en att igår jobba kväll igår och idag bli väckt klockan sex av att de ringde och frågade om jag kunde jobba 7-16 idag. Vilket jag gjort. Det ledde även till jobb imorgon 7.15-16.15- Yes. Så min tid har den här veckan bokstavligt talat ägnats åt jobb och Enso. Jag har ju som sagt tur med snälla föräldrar, så idag tog pappa komp och kom hem tidigare så att Enso inte skulle vara ensam hemma så mkt, och mamma tog ut honom på morgonen när hon åkte eftersom hon började senare.

Det blir även jobb i morgon med för min del. Men Tobias har sovmorgon, så är hemma till nio-halv tio, sen kommer jag hem en sväng och käkar lunch innan jag ska till vårdcentralen och få deligering. Och så slutar pappa tidigt, så imorgon blir han inte ensam alls mkt min lillla skrutt. Men tror att han tycker att det är skönt att vara lite Ensam. Fast jag är noga med att det inte blir för länge!

Annar så får vi hoppas att jag kan ge lite roligare inlägg under helgen.

Kan förövrigt säga att Enso prövades idag när vi var ute och gick, då vi mötte ett helt handbollslag som var ute oshc sprang i samlad trupp på en smal cykelväg och såklart så skulle vi möta dem två gånger. Bra träning here we go! Enso, mamma och jag stod och tryckte oss mot snödrivan och kände oss allmänt i vägen, men Enso satt kvar på sin fläck tills nästan hela ledet sprungit förbi, då blev han lite ivrig! :)

Skogspromenad

Detta är vad Enso och jag har ägnat en del av förmiddagen till :)



Vackert..


Ännu vackrare.. <3


Mii hjärta har spring i benen! :)


Var det något som rörde sig där borta?..


Dessa ögon :)


Reflexen på! :)

Utställningsplaner

Ja, än så länge är inte planerna så stora.
Fast tre stycken utställningar är inplanerade.



21 Mars Linköping. Inofficiell hundutställning arrangerad av Östsvenska Fågelhundsklubben

24 April Ödeshög. Inofficiell Hundutställning arrangerad av Ödeshögs kennelklubb

29 Maj Mjölby. Inofficiell hundutställning (välgörenhetsutställning) arrangerad av Roccos hundtrivsel




Jag har en GLAD hund! och det är jag lycklig över. Kolla bara Ensos svans! :)

Retriverkoppel

Jag måste slå ett slag för retriverkoppel. Jag har ett och jag fullkomligt älskar det.
Så otroligt smidigt. Att jag tycker att det är det hör nog ihop med att jag älskar att ha Enso lös och nästan alltid har honom lös mer eller mindre under promenaderna. Eftersom han då får röra sig i sin takt och jag i min, friare att gå utan att hålla i koppel och stanna var tionde meter då det kommer en luktfläck. Utan när Enso är lös så har han stenkoll på mig och lyssnar jättebra (när jag sitter fast i andra änden på kopplet behöver hanju inte ha koll...haha) Men om jag ska komma fram till saken så är det att retriverkopplet kan man lätt ta av och på och det tar minimal plats i fickan! ;D

Eftersom jag inte tycker att hundar ska ha halsband på sig när de är lösa (då de kan fastna i något om de allt mot förmodan skulle springa bort) så är det ju mkt smidigare att ta av allt i ett och det tar ingen plats. Enso har dock alltid resårreflexbandet runt halsen med telefonnummer på. Detta är dock så stort och löst så att det lätt glider av.



Jobb,

Det är alltså vad jag ägnade gårdagen till.
Jag har alltså fått jobb som vikarie i hemtjänsten här i Mantorp.

Så igår var jag och gick bredvid hela dagen och ska även jobba kväll idag. Så att jag hittar till alla gamlingar!

Den här veckan så jobbar ju pappa dag , vilket innebar att Enso fick en rejäl släng ensamhet.
Jag tog med enso ut när jag vaknade så han fick rasta i trädgården sedan sökte han sin mat innomhus, sen gick mamma ut en ordentlig promenad med honom innan hon for till jobbet. & Som tur så slutade mamma tidigt idag så hon for hem och tog ut honom då med. Tack mamma! :)

Jag tror Enso sovit största delen iallafall. För allt var orört här hemma :)

Raslistan

Långhårig collie

Labrador (gul, brun & svart)

Bichon havanais

Golden retriever

Dvärg pudel

Jack Russell

Parson jack russell

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Lapsk vallhund

Lancashire Heeler (världens minsta vallhund)

Wippet

Border collie

Långhårig tax

Bichon frise

Eurasier

Sankt bernadshund

Newfoundlandshund

Engelsk springer spaniel

Australiensisk shepherd

Dvärgschnauzer

Leonberger

Rottweiler

Shetland sheepdog

Carinterrier

strävhårig tax

Schäfer

Stor pudel

Bearded collie

Enso träffade ju såklart massa raser på utställningen, men inga djupare hälsningar med några okända raser, därför inte så många raser till listan. Om jag skulle räkna alla han nosade på så skulle inte bloggen räcka till... haha


Sörby

Så vackert och fint. Där mormor & morfar har bott i hela 55 år.
Där jag var väldigt mkt när jag var liten, då vi bara bodde en halvmil bort.

Nu ska de flytta in till stan och lämna detta fina ställe.
Så vi kommer att sakna det. Iallafall under sommaren, våren och hösten.
Utedass mitt i vintern kanske inte är något hit men.














Spökåldern?

Vet inte vad det är, men något är det absolut. Spökåldern kanske?
För Enso har lagt till med massa konstigheter de senaste dagarna. Han vägrar bland annat att gå in på mitt rum där han alltid sover. Pga. att han tycker att golvet är halt och läskigt, vilket han aldrig tyckt förut. Han skäller på ljuslyktor och hockeyklubbor. & han vill jaga katter? ;S

Men tack och lov så är han gosig iallafall ;) haha!



Veterinären

Så nu har jag ringt och pratat med Veterinären om Ensos tänder.
Hon sade att hon tyckte att jag skulle vänta en månad till och försöka vicka lite på tänderna och se om de blir lite lösare. Annars så får jag åkterkomma och komma och dra ut dem.

Så nu är det vickning på schemat!

Utställningen.

Japp, nu är vi Hemkomna iallafall!
& Enso skötte sig över förväntan i ringen, han travade fint och stod stilla!
Han skötte sig även bra utanför, även fast att han verkar vara den enda folk och hundtokige Collien. :)


Enso var dock själv i sin klass och tävlade bara mot sig själv, men han fick 1:a pris fast inget HP :/
Vilket beror på hans bakdel. FAst jag var ju förberedd så jag vet om det!


Här kommer Ensos kritik:
Maskulin hund m rätt bra huvud & ögon. Smal u.k. & brett placerade öron. Bra ben och tassar, Kort hals, Branta skuldror. Mkt kohasig & underställd bak. Tung i kroppen. Utm päls och svans. Går med alltför korta trånga rörelser. Mycket trevligt temperament!

Även här så väljer jag såklart att fokusera på de positiva delarena, det andra finns ju fortfarande chans att det växer till sig eller att man kan jobba med så det blir bättre.

Stoltast är jag över Mkt bra temperament! :)

Men än kanske inte utställningsäventyren är över, Måste ju prova igen när han vuxit till sig lite till.
Så länge får vi träna bakdel och dra ut tänder.

För han har nämligeni inte tappat tänderna som han ska, vilket nu har lett till att han fått nästan dubbla hörntänder, de andra är alltså påväg upp, men de andra sitter kvar. Vilket jag har vetat om med hoppats att det skulle fixa sig av sig själv. Men nu påpekade även domaren det och sade att det kunde vara bra att hjälpa honom på traven med dem så att de inte blir felställda. Så får bli att slå en pling till fru veterinär & se vad hon kan göra åt saken!


Lite bilder hittar ni hos sandra som även var där med deras otroligt vackra Chrome!
De blev BIR så stort grattis till dem! :)



Här kommer lite Bilder som jag fått av Sandra, Tack så mkt!!















Utställningsförberedelser.

1). Lasta in buren i pappas bil! CHECK!

2). Hitta lämplig väska att packa ner saker till Enso i CHECK

3). Ta reda på alla papper som ska med CHECK

4). Ta fram allt som kan tänkas behövas till Enso = Godis, vatten, vattenskål, filt, handduk, papper, borstar, förstahjäpen kit, utställningskoppel, någon leksak CHECK

5). Borsta igenom Enso CHECK

6). Bestämma vad jag ska ha på mig och lägga fram det CHECK

7). Kolla upp vägbeskrivning & skriva ut karta CHECK

8). Kolla vad vi ska ha för matsäck, ta fram stolar till oss CHECK

Hmm.

Undra om jag har skrivit att jag vägde enso för kanske en vecka sen?
aja, han vägde 20kg då iallfall! :)

Underbar promenad! :)

Underbar hund, underbart väder. Kan det bli bättre? nae tror inte det!

Enso gick lös. eller ja han hade lång linan på sig. Men det är ju som lös, behövde inte ta tag i den en enda gång. ÄNdå så mötte vi folk :) uuuh. Fast när vi möter folk och det är tajt så får Enso sitta ner för då har man lite mer kontroll och då brukar jag ställa en fot på linan för att känna att jag har extra kontroll och vågar låta honom sitta på sitta - stanna kommando. :)
Min duktiga vovve!



Visst är det vackert?





















Snacka om frestelse för Enso som älskar barn. Men han var hos mig! Wiiiie jag var roligare än ett halvt dagis!
Min älskade hund! :) Behövde inte ens snudda linan... UH!

iof, har Enso aldrig stuckit till någon när han varit lös *pepparpeppar*, men en hel dagisklunga trodde jag skulle göra lockelsen total.

Sovmorgon!

:) åh vad skönt!
Enso vaknade inte förens klockan nio!

Vi har varit ute i trädgården och kissat, eller ja Enso har kissat.
Nu ligger han här och slumrar lite vid mina fötter igen och jag sitter med en stor kopp te. Morgonen kunde inte börjat bättre!

Raslistan,

Långhårig collie

Labrador (gul, brun & svart)

Bichon havanais

Golden retriever

Dvärg pudel

Jack Russell

Parson jack russell

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Lapsk vallhund

Lancashire Heeler (världens minsta vallhund)

Wippet

Border collie

Långhårig tax

Bichon frise

Eurasier

Sankt bernadshund

Newfoundlandshund

Engelsk springer spaniel

Australiensisk shepherd

Dvärgschnauzer

Leonberger

Rottweiler

Shetland sheepdog

Carinterrier

strävhårig tax

Schäfer

Stor pudel

Bearded collie


Aktivitetsförmiddag på klubbarp

Fasiken blivit mkt farande dit nu på sista tiden, både i tisdags, igår och & idag. Men socialträning och en trätt valp gillar vi ;d Jag har även bett 3 stycken främmande att visitera tänderna hos Enso, Utställningsträning here we come!

Enso har inga problem med att man får titta i munnen på honom, men grejen är bara att han tror att man ska busa med honom, även om han står fint uppställd innan. Menmen, det växer nog bort!

Förövrigt så var det Friskvård på schemat idag, Det gicks igenom konditionsträning, styrketräning, stretching och massage. Vi fick även utöva konditionsträning, vilket innebar att vi sprang på en grusväg allihoppa på led i intervaller med trav och galopp. Vilket alltså var jobbigt både för hund och mattar kan jag lova, mattarna flåsade nog mer... Men man sprang alltså en bit på vägen, sedan vände man och sprang tillbaka vilket även innebar att man mötte hundar m. förare på denna smala väg nästintill hela tiden när man sprang. Hårdträning för Enso! men det gick allt bra!

Nu ligger han och sussar som en stock! :)

Raser

Eftersom Sara och Texas har en så imponerande raslista så blev ju jag tvungen att tänka efter med, vad Enso har träffat för hundar. Och dessa var de Renrasiga hundar som han träffat. Ganska bra ändå, eftersom vi övar på att inte hälsa på alla ;p haha

 

Labrador (gul, brun & svart)

Bichon havanais

Golden retriever

Dvärg pudel

Jack Russell

Parson jack russell

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Lapsk vallhund

Lancashire Heeler (världens minsta vallhund)

Wippet

Border collie

Långhårig tax

Strävhårig tax

Bichon frise

Keeshond

Sankt bernadshund

Newfoundlandshund

Engelsk springer spaniel

Australiensisk shepherd

Dvärgschnauzer

Leonberger

Rottweiler

Shetland sheepdog

Carinterrier


Månskenspromenad på klubbarp!

Det är vi nyligen hemkomna ifrån. Mamma, Enso och jag får iväg. Och det blev en härlig tipspromenad i skogen på nästan en timme. Sedan fika och utdelning av priser. & tro det eller ej. Jag vann förstapris, eller ja jag hade mest rätt så jag fick välja bland priserna. Valde ett ansiktskit, med en cream och en ansiktstvätt.
Vilket iof var mest tur, kunde lika gärna vara mamma som hade vunnit för vi hade två tipskuponger och på frågor vi inte kunde chansade vi på två altenativ, skrev ett på varje kupong. Sedan när vi kom in så skrev vi bara dit namnen på måfå. Men tur ska man ha!

& Enso skötte sig jättebra när vi satt inne och fikade. Bra passivitetsträning där!
Även när vi gick lugnade han ner sig efter ett tag. Då han kommit på att alla hundar inte vill leka med honom, haha!

Och nu så ligger han och sover som en stock.

Så både pris och trött vovve + motion, kan det bli bättre? :)



Detta vann jag! :)

Blodpudding

Ska jag nu ner och torka :)
mums säger Enso!

ang. Havregrynsgröten

Så smaskade Enso i sig den utan att blinka. Mums med något nytt tyckte han!

Katrineholm inofficiell valputställning 16 januari.

Here we come! ;d

Idag har jag äntligen fått hem nr. lappen och PM:et samt ras och ringfördelningen.
Spännande. Det är 6 st långhåriga collie som ska visa upp sig.

Havregrynsgröt

intog jag till frukost, mumsigt va?
njae, inte så speciellt men det mättar ju bra. & supersmidigt 2 sekunder så är det klart. Eller kanske inte två sekunder men 2 minuter.


Jag sparade lite som jag tänkte att Enso skulle få sen. Om han tycker om det vill säga.


Nu ska vi snart ut på vår andra promenad idag. Eller det kanske blir bus i trädgården nu?
får se! Men efter det blir det iallafall pälsvård, vilket är otroligt välbehövligt. Det var på tok för länge sedan.
Vi har blivit rediga slappfisar under jullovet.



Promenad i det fria! :)


Visst är det vackert?


Matte! jag kommer.


Snö på nosen.


Vintersportaren! :)

Nu när Enso börjar bi stor, börjar han ge sig på de stora bollarna.
Han kan tillochmed greppa forbollen! :) Heja lirar'n!







Vackra vinterland!

Det kan man minnsan säga. När allt är vitt och frostigt och solen lyser.


älskade vinterland,
Njuter det gör jag när jag sitter här och myser i min nyinhandlade stickade tröja. med världens bästa hund bredvid mig, som smaskar på ett buffelöra! :)








Lösgående träning.

Det finns ju ställen som är mer eller mindre bra för att träna lösgående.
Hemma hos Filip's föräldrar tex. där är det inte helt lätt. Finns nästan inga bra cykelbanor & att gå själv i parken är ju inte så mkt träning.. När det är att inte hälsa på andra hundar eller människor vi behöver träna. Därför måste man ju utstättas för det. & det är inte helt lätt eftersom det är gator där bilar åker osv. Så då är det bra med en säkerhetslina.. Alltså långlinan! ;d

Perfekt, då kunde man slappna av mer. Men framförallt så vågade man att gå längre i träningen utan att vara beredd med handen och ta tag i halsbandet. Nu kunde man istället stampa till på linan om det skulle behövas. Samt att en kunde träna och en hålla sig i bakgrunden och vara beredd att ta tag i linan om det skulle behövas, vilket inte behövdes trots att det gick folk förbi nära. Bra jobbat!


Här hemma är det ju en annan sak, här går jag nästan alltid lös med honom. Men vi har bra cykelbanor långt från biltrafiken och jag känner området väl :) Och Ensos lösgående går verkligen framåt. Det märks vart hans fokus ligger (alltså mig) och är inte alls lika ivrig längre när det kommer cyklar, hundar eller människor. Riktiga pluspoäng till honom!

Men jag måste säga att långlina är suveränt när man inte är på hemmaplan, vill ha mer frihet fast under större kontroll. Säkerhet går alltid först!


För även hur lydig din hund än är. Så kan man aldrig vara säker. Olyckor kan hända, den kan få syn på något, bli rädd för något. Bara för att man kan ha sin hund lös och gå fot så behöver man inte ha det i alla situationer.

En extra pik till dig som går lös med din schäfer på vägen mellan Sjögestad och Vikingstad.

(Stora vägen där bilar susar förbi i 80km/h)

Detta är inget annat än ren IDIOTI!










Hundgodis

Har jag även bakat, okej lite fille med! :p
Banangodis i form av granar och grisar. Bra små formar.
Men man kan ju ta vad man vill.. :)

7dl rågsikt
2dl mjölk
2 ägg
3 msk ljus sirap
3 bananer


dega ihop till en deg, kavla ut och tryck ut små kakor, eller skär bitar om man hellre vill det.
sedan in i ugnen cirka en halvtimme.

De blir lite halvmjuka & sega. Perfekt för att kunna brytas i mindre bitar.
Enso gillar't skarpt!



Foderpåfyllning.

Var det dags för igen. Och inte hade jag ringt och förbeställt kyckling och ris denna gång heller. Utan hoppades på att det skulle finnas i lager, vilket det inte gjorde.. Så det fick bli lamm och ris i stället. Spelar ju egentligen ingen roll, Enso tycker ju om båda :).. men jag tycker att Kyckling och ris är bättre...



Såhär ser våran fodertunna ut! :)
Superbra och tätslutande. Det är viktigt det där med att det är tätslutande, för annars så kryper fettet ur fodret och då blir det inte bra!

Synd bara att inredningsbutiker med fräcka fodertunnor inte fattat den biten. ;p



Beställning

Sissådär.

Nu har en beställningpå Raskompendiumet för kort- och långhårig collie skickats iväg och betalats! :)
Så får hoppas att det dimpar ner i brevlådan snart!

Förövrigt så ses det på film, Ett päron till farsa :)




Mat

Är gott, Filip och jag lagade detta! ;d




Wok med fullkornsäggnudlar.

Wok:
kycklingfile
paprika
vitlök
wok kryddor
chili krydda
salt & peppar
sweet chilisås
sallad
morötter
små majskolvar
böner
vatten kastanjer

Soja, vatten & poatismjöl blandat med vatten för att få såsen lite tjockare.

Mums!

Fixande

HAr vi även hunnit med, på mitt rum.
Jag fick ju en tavelhylla av Filip i julklapp. Så den var ju tvungen att komma upp! :)


Jag passade även på att ta kort på tavlorna som jag har fått av Annelis pappa.
& Jag är så glad över dem, jättefina! De ska få följa mig genom livet. :)



& såklart så är det ju foton på Enso som står på hyllan, och den är över hans sovplats.
Träfiguren fick jag av min lillebror när jag fyllde år. Han har gjort den själv i skolan.
Så den fick också stå på hyllan. :)



Se så fina!


Pulkaäventyr x2

Eftersom livet ska vara rättvist, så bar det även av på tisdagen till pulkabacken så att Erik också skulle få sig en åktur. Men först på förmiddagen så fick vi kusinbesök. Min kärakusin ringde och väckte oss kl 9. (vi hade förståss redan varit uppe innan och varit ute med Enso, men somnat om) Sovmorgnar är ett minne blått för oss. ;d. Jag for upp och bakade kladdkaka så att det skulle finnas något att bju på. Sissodär, enkelt fixat pluspoäng!

Sedan så blev det att packa in grejer, brorsor och vovve + pojkvän och ge sig av!
& här ska ni få lite bilder, blandat från båda dagarna!



Enso en bit upp i backen och spejar!



Här kommer han uppspringandes på inkallning i full fräs.



Här är han påväg och ska gå på spåret som jag lade till honom och Fille.



Här är fille med leksakerna som jag lämnat i spåret som Enso hittat! ;D



Här är Enso sur för att han är kopplad, ville ju mkt hellre springa backarna upp och ner tillsammans med grabbarna som åkte. Men hur mkt som helst får vi inte belasta de små lederna tyckte matte. Även om det var fy tjyvans bra träning. Perfekt ställe att åka till när han är vuxen och behöver bygga muskler! ;D



Här kommer Enso & Husse upp för backen, notera att jag som tagit kortet bara är halvvägs upp..



Här kommer Enso flängandes neråt, för nu gäller det att hålla sig i skinnet när fartdårar kommer i backen.
(Han har inte ståöron! farten som får dem att flyga upp) ;)


Här sitter vi och tittar på åkandet.



Enso i bilen när vi skulle åka hem!

Min fina vovve! :)

Pulkaäventyr!

Idag har Filip, Enso, Tobias och jag varit iväg och de har åkt pulka. I en megabacke. Så hej vad det gick!
Enso och jag var mest med som stöd, haha :) jag har kommit över det där med åkandet. Enso däremot tyckte att det var en höjdare att springa upp och ner i backarna. Jag gick även iväg och gjorde ett spår åt honom med 3 leksaker i som han skulle hitta. Filip och Enso gick spåret senare, det fick ligga 30-40minuter ungefär. Och det gick plättlätt. Roligt för dem!

Det finns såklart även lite bilder, men dem kommer senare!

Spårvovven nr 1.

Är min Enso, en redig talang alltså! ;d
Ni ska bara vara med, det går undan så ini norden. Man hänger som en liten trasa i andra änden av spårlinan.. Så vi kan ju tala om att detta är en exemplarisk motionsform för mattar.. Inget lugnt promenadtempo där inte. Han är så ivrig min lilla vovve. Får försöka öva på att bromsa in lite, men just nu njuter vi över denna entusiasm & bara ser muskler byggas i Ensos kropp och kilon rasas från min, Haha!

Menmen, tillbaka till spårandet.
Enso fick gå tre spår. Alla med kort läggnings tid.
Första spåret gick Filip själv, jag och Enso väntade. & det var ett gosedjur (leksak) som spårslut. Filip & jag gick sedan spåret tillsammans med Enso, jag höll i linan och Fille fotade!

Sedan så fick Enso ett motivations spår där jag gick iväg från dem och sedan gjorde ett spår, Ett ganska långt och som korsade två gångvägar i skogen (där många människor &hundar gått precis innan).  Det var även kuperad terräng och jag satt gömd bakom ett träd i en sluttning. Enso är en taggad vovve, så Fille fick springa efter.. Haha ;d

Sedan så Fick Enso ett motivationsspår med Filip, alltså vi stannade och Filip pinnade iväg oc gick ett spår med sig själv som spårslut. Och spåret var långt ta mig tusan. Men Enso följer det exakt. Duktigt! Men vi var helt slut efteråt, flera decimeter snö och kutande i skogen. Huh, säger jag bara! Det var en flåsandes matte i slutet.


Påväg upp mot Måndalen..



Här går husse iväg in i skogen och ska lägga spår, vi står och väntar på att han ska komma tillbaka och sedan visa oss till spårstarten. Enso är taggad till tusen. Han vet vad som gäller nu när selen och linan kommer fram.



Här far vi fram i spåret ;p



Här hittde Enso det första spårslutet.. & Såklart blev det massamassa bus! och godis!



Här väntar vi på att ge oss av efter husse!



Här har Enso hittat Fille! :)




Mums!

Tyckte Enso att det var med grisknorr!
Bra köp med andra ord! wiie. Äntligen någonting av dessa snuskiga djurdelar som Enso gillar.
Om örat slukas återstår ju att se, men han slukade ju faktiskt ett annat grisöra under julhelgen.. :o

Sharpman

Yes, sånt litet paradis för en sådan som mig. Fast bara om man vill bränna pengar.
Vilket jag givitvis alltid vill på min lilla pärla. & idag blir han ju trots allt 6 månader. Alltså stor, vilket innebär att han måste ha ny mat och vattenskål. Han är ju stora killen nu liksom, så en dyr på ställning is the shit!

Och med tanken om att vi bara skulle inhandla mat&vattenskål, eftersom jag vet att de kostar skjortan och halva slipsen... Så bar vi oss iväg!

Enso fick såklart följa med, vad är liksom bättre socialträning än att följa in i en affär, full med både vovvar och människor? nä precis, inget! & vem skötte sig exemplariskt om inte vår lilla Collie? Bara när matte smög iväg bakom några hyllor ur sikte kunde det komma ett litet gnäll.. Men jag hann ju kika ut grejer för framtida bruk och jämföra lite priser i mitt huvud. Tummen upp!

Och nog kom vi hem med ett par matskålar på ställning, men även lite till!


Vi är påväg! ;D



Vi är framme!



Inköpen!


Mat & Vattenskål på ställning 327:-, (Ställning 149:-, skålarna 89:- styck.)



Nytt utställningskoppel, det behövs ju? har ju ett i vitt innan, fast det är smalare.. för smalt tycker jag. Sedan har jag ju ett i svart med, och hur snyggt är egentligen svart mot den vita kragen, inget vackert! haha. 49:-
finfint!, ni ser det ju på bilden i ett annat inlägg där Enso skryter om sin vikt.



Tuggrullar, de är faktiskt ganska stora. & lätta att bryta av, så vips kan jag ha 20 istället för 10.
lagom mumsbitar till Enso, och sjukt billigt 29:-, på City cross kostar ju 1 st 9:-. Absolut bra att ha!



Grisknorr och grisöra, mums! hoppas vi. Eller hoppas jag att Enso tycker.
8:- grisknorr, 9:- grisöra



Ett ben, bilden är kanske lite missvisande, det är ungefär lite drygt 2dm långt brett och kraftigt.
Detta skulle Enso egentligen inte ha, då jag fått för mig att han inte gillar dem, men när han sniffade på det så kunde jag ju inte låta bli att köpa ett till honom. Ett måste eller hur? han blir ju faktiskt 6 mån. 19:-



Bajspåsar, detta är ju iallafall NÖDvändigt. Stora och bra med handtag. 19:-
Valda med omsorg, bra kvalitet.



& så lite lösgodis såklart. Blandad kompott som husse (FAKTISKT) köpte till vår Enso! ;D
20:-

Enso 6 månader!

Stora pojken! & vågen visar 19,5 kg,
Fast på höjden är det ingen större utveckling ^, bara där bak.. haha


Här tränas det lite stå stilla, och det sitter faktiskt bra! duktig lilla vovve, och pojkvän som övar^
Snart är det dags för utställning igen ju, men vi tar det för vad det är. En bra erfarenhet, med valp i värsta tillväxtperioden ;p

Snö! m. bilder!

Visst är det vackert, och jag fullkomligt älskar det!
& Enso med! Det är så härligt att se honom så lycklig. Vi har nyss nu varit ute i skogen och myst, Filip åkte skidor i spåret och vi hängde på och hade det trevligt, vilket även innebar massa tränig. För hundar och ungar var det fullt av ute i skogen. & allt gick kalas. Massa bilder kommer senare!

& Enso har ju blivit nästintill ett exemplar (haha, nästan) när det gäller att ha fyra ben när man möter människor inkl. barn. Och även blivit jättemycket bättre när det kommer hundar. När jag vi möter hundar så frukar Enso få kommando om att sitta, dels så får han ju en uppgift och så blir det lättare att hantera tycker jag. Han har blivit jätteduktig så nu när man möter en hund, eller alltså är inom radien för upptäckande av hund för Enso - och jag stannar så sätter han sig ner och verkligen sitter! I'm STOLT!

Idag när vi var i skogen och gick på vägen som ni så tjusigt ser nedan, så ser jag att det kommer en gubbe (eller ja, man kanske man säger?) med en stor schäfer och Ensos lilla svans börjar så sött vifta. Det är ju inte heller så att ajg ser framför mig att vi enkelt kan mötas på den lilla vägen om jag inte vill stå med snö upp till knäna.. Så jag knatar av några meter från vägen på en lite avfart och säger åt Enso att sitta så vi ser vägen, alltså mannen med schäfern som kommer (den såg också ut att önska sig Enso-hälsning överst på listan). När ekipaget kommer mitt för oss så ställer sig mannen mitt emot med schäfern och han jobbar med den så att den ska sitta ner vid hans sida och vara lugn, och jag jobbar med enso att han ska sitta hos mig och vara lugn. Snacka om bra träning! Bra vovvar! Det hela avslutades med att han önskade mig god fortsättning och jag honom detsamma, sedan gick vi åt varsitt håll.

Övriga hundar vi såg ( för Enso fick inte hälsa på någon, liksom det som var meningen med träninge) förutom schäfern var, en blodhund, två svarta labbar, en tax & en liten defus vovve.

Nyår gick även över förväntan, Enso var superlugn och trygg hemma hos familjen. Och Filip och jag hade det underbart med goda vänner och GOD mat! ;d mums!


Men nu måste jag bege mig och smörja in mannen på ryggen, eftersom han tydligen håller på att dö av smärta.



inget annat än vackert!


Snyggingen själv!




Det smakades även på lite olika saker, som grenar och granar!


Glömde jag säga att solen sken? perfa väder!




Enso älskar att doppa ner hela huvudet i snön, gör era vovvar det?


& Efter att man gjort det blir man såhär snygg!


Sen kom Fille, helt från oväntat håll. Han hade hoppat av spåret för han fick så ont i ryggen.
& efter att Enso sett Fille på skidor, trodde han att alla som kom åkandes på skidor var Fille... Så mina handleder fick sig ett styrkepass, även min stämma.


Husse, vänta du bara tills jag ska vara draghjälpt till dig. Då ska du minsann inte få ont i ryggen!


RSS 2.0